so 22.1.2022
A-tým

Ondřej Smetana: Soustředění splnilo svůj účel

Desetidenní herní soustředění v Turecku je minulostí, Baník se v sobotu po poledni vrátil domů. Jak je trenér Ondřej Smetana spokojen s jeho pestrým průběhem? Dočtete se v následujícím rozhovoru.

Jak jste s průběhem a výsledkem herního soustředění spokojen?

Musíme být spokojeni. I počasí nám navzdory předpovědi přálo, nepršelo nám, všichni jsme vydrželi zdravotně. Takže to musíme hodnotit pozitivně. Narazili jsme na spoustu kvalitních soupeřů. I když už jsem říkal, že výsledek v tomto období není důležitý, v tom utkání se pak ta situace změní a chcete uspět. I v Turecku jsme ty zápasy chtěli uhrát, chtěli jsme uspět a jsem rád, že se nám to proti kvalitním soupeřům podařilo. A že jsme i zahráli slušné pasáže. Je na čem stavět, ale viděli jsme i spoustu chyb, na jejichž odstranění budeme pracovat. Teď máme čtrnáct dní do prvního mistráku a relativně čas a klid na to, abychom najeli na ten předzápasový režim.

Potěšilo vás, že i když Baník v Turecku do žádného utkání nenastoupil v takzvané ideální sestavě a naopak síly vždy rozložil do dvou výběrů, dokázal váš tým de facto ve všech zápasech herně obstát?

Takhle bych to nehodnotil. V každém tom zápase jsme měli lepší i horší pasáž. I vzhledem k tomu, že jsme v jedné sestavě odehráli většinou celých těch devadesát minut a soupeř často ty síly rozložil a v poločase sestavu obměnil, v tom to pro nás bylo někdy těžší. Ale kluci to zvládli. Věřím, že i díky tomu způsobu hry. Dokázali soupeře ubránit, pomohli si a od toho jsme se mohli odpíchnout do ofenzivy a být nebezpeční. Z tohoto pohledu jsem rád. A je dobře, že jsme si v těch zápasech mohli vyzkoušet i věci, na kterých jsme třeba už i předtím pracovali. Soustředění určitě splnilo svůj účel.

Jak moc vás mrzí, že v průběhu soustředění opustil kádr Baníku Yira Sor?

Sor během svého působení u nás dosáhl nějaké kvality a v tomto stavu už by chyběl každému týmu. Dnes je to kvalitní hráč. Myslím si, že to, na jakou úroveň se v Baníku dostal, je vizitkou klubu. I kabiny, jak ho vzala a jak s ním pracovala. Jsem rád, že umíme vychovat nebo posunout hráče dál. A asi musíme chápat, že ho tady už, alespoň z mého pohledu, nešlo déle udržet. Ta nabídka byla pro něj i pro Baník natolik zajímavá, že by bylo těžké ho tu udržet. My jsme s tím od začátku tak trochu počítali. Věřím, že hráči, kteří přišli na křídelní posty a s nimi i Peťa Jaroň, který nám roste a se kterým budeme taky pracovat, že jej nějak nahradí. I když... Existují rychlí hráči, a pak je Sor. To je rychlost, která by chyběla každému týmu. Musíme si zvyknout hrát bez něj.

Potěšily vás výkony mladých hráčů, které jste vzal na soustředění s sebou a dal jim v utkáních hodně prostoru?

Nechci je úplně chválit, s nimi je to někdy nahoru dolů. Ale dají si říct, mají dobrý přístup a v těch zápasech ukázali ochotu pracovat a zlepšovat se na sobě. Věřím, že v tom progresu budou pokračovat. My si musíme tyhle hráče umět vychovávat. Musíme nejen přivádět hráče z venku, ale taky zabudovávat tyhle naše kluky a mít i v béčku připravené hráče, kteří vědí, co od nich čekáme a jejich aklimatizace může být někdy jednodušší než u hráče, který přijde z venku. To je v Baníku jedním z našich úkolů, proto tihle kluci dostali prostor. Budeme s nimi pracovat tak, aby byli schopni nám pomoct. 

11
Eldar
Šehić
20
Abdullahi
Tanko
26
Filip
Blažek
30
Jiří
Letáček
35
Jakub
Markovič
29
Ladislav
Takács
19
David
Lischka
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
17
Michal
Frydrych
4
Robert
Mišković
10
Matěj
Šín
0
Paixao da Silva
Ewerton
28
Filip
Kubala
7
Karel
Pojezný
5
Jiří
Boula
13
Samuel
Grygar
24
Jan
Juroška
77
Gigli
Ndefe
9
David
Buchta
15
Patrick
Kpozo