st 3.6.2020
MUZ

Favorit potvrdil formu: Baník - Plzeň 0:2

První domácí vystoupení po nucené pauze Baníku nevyšlo. Před prázdným hledištěm prohráli Ostravané s Viktorií Plzeň 0:2.

Jako první se v utkání o slovo přihlásil Adam Jánoš, který hned ve 3. minutě po rohovém kopu vypálil zpoza šestnáctky nad, Plzeň však začala brzy dávat najevo své kvality umocněné momentálním herním sebevědomím. V 10. minutě poslal Joel Kayamba ze své pravé strany velmi nebezpečný střílený centr před domácí branku, balon proletěl malým vápnem, Tomáši Chorému chyběl kousek…

Ve 13. minutě se na ose hřiště dobře zorientoval Adam Jánoš, poslal míč rozběhnutému Romanovi Potočnému, ten nacentroval, ale také jeho centr pokutovým územím jen proletěl.

Obrovskou šanci měli hosté v 18. minutě. Lukáš Kalvach získal na polovině Baníku míč, poslal do šestnáctky Chorému, který se ocitl ve vynikající pozici. Vystřelil, skvěle však zasáhl Jan Laštůvka. Míč vyrazil, k dorážce se dostal Jan Kopic, jeho pokus odvrátil z brankové čáry Adam Jánoš!

Ve 21. minutě byl Adam Jánoš u zrodu další zajímavé situace, přihrál Romanovi Potočnému, ten nacentroval a k hlavičce se dostal Ondřej Šašinka. Gólman Aleš Hruška ale neměl k jeho střele daleko, takže ji chytil.

Ve 26. minutě centroval znovu plzeňský Kayamba. Podobně jako v 10. minutě. Jeho střílený centr byl znovu nebezpečný, ale ani tentokrát na něj nikdo z plzeňských hráčů nedosáhl, i když Kopicovi chybělo málo. O minutu později to vyzkoušel Kayamba přímou střelou. Gólman Baníku byl na zemi včas a střelu v klidu zpacifikoval.

Ve 32. minutě útočila Plzeň po své levé straně. Na kraji šestnáctky po ataku Martina Filla upadl Aleš Čermák, sudí Hrubeš nechal pokračovat v akci a do šance se dostal Pavel Bucha. Vypálil, Jan Laštůvka skvěle zakročil a ránu mířící pod břevno vytlačil mimo. Pak proběhla konzultace mezi hlavním sudím Hrubešem a videorozhodčím Zelinkou o střetu Martina Filla s plzeňským Čermákem a na jejím základě hlavní arbitr odpískal penaltu. K té se postavil Bucha, vystřelil k pravé tyči ostravské branky, Jan Laštůvka směr střely vystihl, ale přece jen ji už vyrazit nedokázal.

Po změně stran se Baníku přece jen dařilo držet míč častěji a déle. V 59. minutě se rodila zajímavá akce na plzeňské polovině. Jiří Fleišman vnikl s balonem po levé straně do šestnáctky, snažil se najít před brankou volného spoluhráče, ale plzeňská obrana v té chvíli zafungovala a jeho přihrávku zablokovala.

Po hodině hry zahrával přímý kop z nebezpečné vzdálenosti Lukáš Kalvach. Zakroutil balon k tyči, Jan Laštůvka u ní byl včas a míč lapil.

V 64. minutě byl Baník nejblíže vyrovnání. K individuálnímu průniku se odhodlal Robert Hrubý, obešel svého strážce, míč potáhl kupředu, poslal jej za obranu rozběhnutému Ondřeji Šašinkovi, a ten dával před branku Nemanjovi Kuzmanovičovi. Ke smůle Baníku však Šašinkovu přihrávku stačil lehce tečovat gólman Hruška, což způsobilo, že Kuzmanovič dostal míč nad koleno a už bylo velmi složité zareagovat a balon usměrnit do prázdné branky. Balon se od hráče Baníku odrazil a proskočil kousek od tyče do zámezí…

Baník zůstával aktivní, po rohovém kopu zkoušel zakončovat Ondřej Šašinka, za dvě minuty zkoušel filnální přihrávku před branku Nemanja Kuzmanovič, pak si ještě udělal prostor ke střele Roman Potočný, ale nic z toho ke gólu nevedlo. Naopak. V 78. minutě poslal Čermák z pravé strany prudkou přihrávku před branku a Jan Kovařík zblízka rozhodl.  

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Luboš Kozel: "Bylo vidět, že hráči se snažili, nicméně v prvních dvaceti minutách jsme soupeři nabídli velké šance, které jsme ještě sice přežili, ale bohužel pak jsme na naší pravé straně zaspali a rezultovala z toho penalta a vedení. Pak už byl soupeř v klidu a do poločasu jasně lepší. Pak jsme se po změně stran zlepšili, nepustili Plzeň do žádné velké šance, sami jsme tam měli dvě situace, kdy jsme to mohli zdramatizovat. Šašinka ani Kuzmanovič bohužel neproměnil, a když jsme přemýšleli nad ofenzivním střídáním, dostali jsme úplně zbytečný a laciný gól po naší standardce."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
5Adam Jánoš900000
7Martin Fillo740000
9David Buchta110000
10Robert Hrubý790000
11Nemanja Kuzmanović900000
13Tomáš Smola110000
15Patrizio Stronati900000
17Milan Jirásek340000
20Jakub Pokorný900010
21Daniel Holzer160000
25Jiří Fleišman900000
31Ondřej Šašinka790000
33Roman Potočný900000
77Rudolf Reiter560000

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90200

Informace o utkání

3.
středa
června
Baník VS Plzeň
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:1
Branky: 33. Bucha z penalty, 78. Kovařík. Rozhodčí: Hrubeš - Vaňkát, Koval. ŽK: Pokorný.

Sestavy

Baník

Laštůvka – Fillo (74. Holzer), Pokorný, Stronati, Fleišman – Jánoš, Hrubý (79. Buchta) – Reiter (56. Jirásek), Kuzmanovič, Potočný – O. Šašinka (79. Smola).

Plzeň

Hruška – Řezník, Hejda, Brabec, Limberský – Bucha, Kalvach, Čermák (87. Hořava) – Kayamba (87. Mihálik), Chorý (74. Beauguel), Kopic (63. Kovařík).
30
Jiří
Letáček
9
David
Buchta
17
Michal
Frydrych
7
Karel
Pojezný
10
Matěj
Šín
12
Tomáš
Rigo
5
Jiří
Boula
28
Filip
Kubala
15
Patrick
Kpozo
29
Ladislav
Takács
24
Jan
Juroška
26
Filip
Blažek
19
David
Lischka
4
Robert
Mišković
11
Eldar
Šehić
0
Paixao da Silva
Ewerton
35
Jakub
Markovič
13
Samuel
Grygar
20
Abdullahi
Tanko
77
Gigli
Ndefe
21
Jiří
Klíma