po 13.1.2020
Aktuální zprávy

Souboj s Bayernem? Partie proti světové elitě

Byla o zkušenost, o jakých se říká, že jsou k nezaplacení. Devatenáctka Baníku si v neděli na pozvání Bayernu zahrála v Mnichově proti tamním vrstevníkům. A potvrdilo se, co před utkáním říkal šéf Akademie Baníku Radek Slončík: tak těžký zápas naše devatenáctka ještě nikdy nehrála. Porážka 1:7 a hlavně vše, co baníkovská výprava v Mnichově viděla, potvrdilo jediné: Tohle je zkrátka jiný svět.

"Byla to velká zkušenost. Když vidíte, v čem také mohou mladí fotbalisté vyrůstat. S tím se nikdo v Česku nemůže absolutně srovnávat. My v Baníku dnes máme v rámci Česka opravdu špičkové podmínky. Ale tohle... ," rozvyprávěl se Radek Slončík, když se měl svěřit se svými prvními dojmy z návštěvy Bayernu Mnichov. "Tohle nikdy nemůžeme dohnat," dodal ještě, než se řeč stočila k fotbalu samotnému. A tady to bylo podobné. Logicky. "My se s Bayernem můžeme herně srovnávat do kategorie U15. Ale výš už to prostě nejde. Oni si do své akademie mohou od šestnácti let výše stáhnout prakticky kohokoliv na světě. A samozřejmě toho využívají. Zatímco my bojujeme o to, abychom do Baníku získali nejlepší hráče z regionu a ještě se nám to ne vždy daří, oni si vybírají nejlepší hráče světa. A mnohé z nich také získávají. To říkám jen pro představu, aby bylo jasné, o jakou konfrontaci v souboji naší devatenáctky a devatenáctky Bayernu vlastně šlo," líčil Radek Slončík. "V týmu, který proti nám nastoupil, byli samozřejmě především reprezentanti Německa. Ale třeba také Anglie, Švédska a dalších zemí. A sedmnáctiletý Malik Tillman, který nám dal gól na 3:0, vstřelil den předtím gól za A-tým Bayernu v utkání s Norimberkem," líčil šéf Akademie Baníku a člen realizačního týmu trenéra Luboše Kozla.

Domácí celek vedený známým bývalým fotbalistou Martínem Demichelisem se prosadil už v první minutě, do poločasu vedl Bayern i díky proměněné penaltě 5:0. "Že byl Bayern lepší, o tom není sporu. Bylo ale zajímavé sledovat, jak si v té těžké konfrontaci povedou naši kluci. Tři z nich, jmenovat je nebudu, uspěli. To můžu směle říct. Na celkový úspěch to bylo samozřejmě málo, ale pro každého kluka, který si v tom utkání zahrál, to byla velmi užitečná konfrontace," dodal Radek Slončík.

BAYERN MNICHOV U19 - BANÍK OSTRAVA U19 7:1 (5:0)

Branka Baníku: 88. Kulig

BANÍK OSTRAVA U19:  Baránek (46. Gergela) - Zálešák, Tamajka, Harušťák, Sotorník - Boháč (46. Kulig), Wojatschke (46. Šigut), Drozd (70. Merta) - Konečný (60. Zouhar), Barkov (46. Smékal), Knedla (80. Jaroň). 

7
Karel
Pojezný
26
Filip
Blažek
35
Jakub
Markovič
17
Michal
Frydrych
9
David
Buchta
12
Tomáš
Rigo
30
Jiří
Letáček
4
Robert
Mišković
15
Patrick
Kpozo
13
Samuel
Grygar
24
Jan
Juroška
10
Matěj
Šín
20
Abdullahi
Tanko
21
Jiří
Klíma
11
Eldar
Šehić
0
Paixao da Silva
Ewerton
29
Ladislav
Takács
77
Gigli
Ndefe
19
David
Lischka
5
Jiří
Boula
28
Filip
Kubala