po 11.12.2023
Aktuální zprávy

Třetí šampion: osmiletý Vašek

Baník vám představuje třetího šampiona podzimu. Je jím osmiletý Vašek z Ostravy, sám fotbalista a také fanda Baníku.

Vašek si až do poloviny srpna užíval bezstarostné prázdniny. Jednoho sobotního rána však dostal prudké bolesti hlavy a byl hospitalizován v nemocnici. Jeho stav se však postupně zhoršoval, došlo k poruše vědomí a vyšetření mozku prokázalo trombózu tepny, která vyživuje mozkový kmen.

Jednoduše můžeme říct, že dostal mozkovou mrtvici, a to v místě, které hraje zcela zásadní roli při řízení životně důležitých tělesných funkcí, kterými jsou dýchání a srdeční činnost.

První dny v nemocnici byl v kritickém stavu. Byl uvedený do umělého spánku, byla mu vyšita tracheostomie a s dýcháním mu pomáhaly přístroje. Nikdo netušil, jaké následky může tato událost mít.

Po několika dnech začal konečně znovu přicházet k sobě. Postupně bylo možné omezit používání umělé plicní ventilace, Vašek začal dýchat sám. Po intenzivní fyzioterapii, ergoterapii, nácviku sedu, zvedání končetin, postupně začal znovu sám jíst. Byla mu odstraněna tracheostomie, s rodinou komunikoval beze slov. Začátkem října Vašek opustil nemocnici a v listopadu odjel na rehabilitační pobyt do léčebny Luže-Košumberk.

Na co svým finančním darem přispějeme?

Maminka s Vaškem absolvovala celou hospitalizaci v nemocnici, pečuje o něj doma, odjede s ním k rehabilitačním pobytům. Právě příjem maminky čtyřčlenné domácnosti nyní schází. Značná část výtěžku bude využita na intenzivní fyzioterapii, zdravotní, rehabilitační a kompenzační pomůcky, další potřebné terapie a na další běžné náklady spojené s péčí.

Jak můžete pomoct i vy?

Během nedělního zápasu se Slavií bude na stadionu znovu probíhat finanční sbírka do kasiček, které budou umístěny u vchodu na stadion. Přispět můžete libovolnou částkou dle vašich možností. V případě, že preferujete bezhotovostní platbu, můžete využít QR kódu přednastaveného na částku 192,20 korun, jež poputují na transparentní účet nadačního fondu. QR kód si můžete načíst také v sekci nadačního fondu na našem webu. Současně probíhá i finanční sbírka na webu donio.cz, kde můžete průběžně přispívat rovněž.

19
David
Lischka
17
Michal
Frydrych
4
Robert
Mišković
28
Filip
Kubala
24
Jan
Juroška
30
Jiří
Letáček
29
Ladislav
Takács
0
Paixao da Silva
Ewerton
5
Jiří
Boula
35
Jakub
Markovič
11
Eldar
Šehić
9
David
Buchta
26
Filip
Blažek
15
Patrick
Kpozo
20
Abdullahi
Tanko
12
Tomáš
Rigo
7
Karel
Pojezný
13
Samuel
Grygar
21
Jiří
Klíma
10
Matěj
Šín
77
Gigli
Ndefe