pá 10.3.2023
Preview k zápasu

Preview: Baník – Sparta (sobota, 15:00)

Jeden z nejtradičnějších zápasů českého fotbalu opět v Ostravě. Utkání, které baví prakticky za každých okolností. Baník nastoupí v retro dresech z roku 1923 proti Spartě v sobotu od 15 hodin na Městském stadionu.


SOUPEŘ

Nejlepší tým jara. Start do druhé poloviny sezony si Sparta asi těžko představovala lépe – z šesti zápasů jen jednou nebodovala naplno, a to hned v tom úvodním v Olomouci. Jinak ale mají svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho fazonu a vedle vítězství sklízejí i bohatou gólovou úrodu. Ve zmiňovaných šesti jarních zápasech vstřelili 21 branek. Díky úspěšné sérii se dotáhli na čelo tabulky a zapojili do přímého souboje o titul, byť to tak na podzim už moc nevypadalo. Pražané navíc stále zůstávají ve hře o domácí pohár, po výhře 3:2 na penalty v Liberci postoupili do semifinále. Střelecky vyniká Čvančara, který skóroval na jaře čtyřikrát a dohromady už desetkrát, rozjíždí se i Kuchta, jenž i s pohárem zaznamenal už pět tref na jaře.


BANÍK

Baník se po kanonádě v Teplicích zasekl a čtyři kola po sobě nevyhrál. Trenérský tým hledá cestu ke zlepšení a znovu v ní může počítat s dvojicí Filip Kaloč – David Lischka, kteří se po jednozápasovém trestu vracejí do kádru. David Lischka navíc může odehrát svůj jubilejní stý ligový zápas. Na podzim Baník na Letné remizoval 1:1. Pikantní zápas čeká Srdjana Plavšiče, jenž dres Sparty podobně jako David Lischka ještě nedávno oblékal. Scházejí naopak zranění Michal Frydrych a Daniel Tetour.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Sparta má formu, vyhrává, ale žádná série není nekonečná. Pokusíme se ji ukončit my. Viděli jsme všechny její jarní zápasy a budeme se snažit nedělat chyby, které dělali soupeři. Sparta je produktivní, střílí góly, má tam kvalitní individuality, které dokáží rozhodnout zápas. Ale věřím, že tím, že budeme pozorní a agresivní, její kvality eliminujeme. Věřím, že jako vždy nám pomůžou i fanoušci a s jejich pomocí uhrajeme dobrý výsledek.“


DIVÁCI

Lístky ubývají, ale vyprodáno stále není. Vstupenky lze nadále kupovat v předprodejích na síti ticketlive nebo ve fanshopu v OC Forum Nová Karolina. Jak už bylo oznámeno, baníkovci nastoupí do zápasu v retro dresech z roku 1923, které půjdou ještě během soboty do veřejné aukce. V retro stylu vyjde i předzápasový magazín, tentokrát ve větším formátu a jiném uspořádání. Přečíst si můžete rozhovory s Milanem Barošem a Mariem Ličkou nebo o historicky prvním utkání SK Slezská.


23. kolo FORTUNA:LIGY

Baník (12. místo, 25 bodů) – Sparta (3. místo, 48 bodů)

Sobota 15:00, Městský stadion Ostrava

Rozhodčí: Orel – Paták, Antoníček, VAR: Hocek


Nejlepší střelci: Klíma, Almási (5) – Čvančara (10)

Absence: Tetour, Frydrych (zranění), Takács (rekonvalescence) – Höjer, Pešek, Čelůstka (zranění)

Komu hrozí stop: Laštůvka, Frydrych, Almási, Cadu (3 ŽK) – Daněk, Jankto, Mejdr, Zelený (3 ŽK)


BANÍK VS SPARTA V SAMOSTATNÉ ÉŘE

Bilance vzájemných zápasů: 60 | 10-15-35 | 53:108

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Baroš 4 – Jun 6

Nejvyšší výhra: 4:1 (3. března 1996)

Nejvyšší prohra: 1:5 (28. října 2000)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (19. LISTOPADU 2022)

Baník - Sparta 2:3 (1:0)

Branky: 41. Kaloč, 90+2. Kuzmanović – 22. Haraslín (pen.), 66. Frydrych vlastní, 77. Čvančara. Rozhodčí: Zelinka – Caletka, Paták. ŽK: Almási, Kaloč – Pavelka, Vorel, Haraslín, Vitík, Kuchta, Kovář. Diváci: 14.185

Baník: Laštůvka – Juroška (78. Tijani), Frydrych, Pojezný, Fleišman (78. Lischka) – Kaloč, Tetour (68. Mišković) – Cadu (68. Buchta), Kuzmanović, Plavšić – Almási. Trenér: Hapal.

Sparta: Kovář – Mejdr, Vitík, Sörensen, Zelený – Pavelka, Panák – Daněk (68. Kuchta), Sadílek, Haraslín (78. Wiesner)– Minčev (46. Čvančara).


15
Patrick
Kpozo
7
Karel
Pojezný
9
David
Buchta
10
Matěj
Šín
24
Jan
Juroška
4
Robert
Mišković
19
David
Lischka
17
Michal
Frydrych
5
Jiří
Boula
12
Tomáš
Rigo
13
Samuel
Grygar
77
Gigli
Ndefe
20
Abdullahi
Tanko
26
Filip
Blažek
28
Filip
Kubala
35
Jakub
Markovič
11
Eldar
Šehić
21
Jiří
Klíma
29
Ladislav
Takács
30
Jiří
Letáček
0
Paixao da Silva
Ewerton