pá 10.11.2023
Preview k zápasu

Preview: Baník - Sparta (neděle, 15:00)

Česká fotbalová klasika je po osmi měsících opět tady. Baník vyzve v neděli od 15:00 na Městském stadionu Spartu Praha. Stadion je zcela vyprodán, lístky už se neprodávají.


SOUPEŘ

Sparta už od začátku sezony jede v lize na plný výtlak a zatímco v minulém ročníku pomalu Slavii dotahovala, teď už je v čele a střídá se s největším městským rivalem v průběžném vedení. Teprve ve třináctém ligovém utkání našla přemožitele; před třemi týdny ji doma pokořila Mladá Boleslav, která by se tak mohla stát inspirací i pro baníkovce. Sestava Letenských se už pod Brianem Priskem poměrně stabilizovala, a i když v minulých týdnech laboroval se zraněním nejlepší střelec Lukáš Haraslín, teď už je zpět a ve čtvrtečním utkání na hřišti Glasgow Rangers i skóroval. Sparta ve Skotsku sice prohrála 1:2, ale ve druhém poločase svou ofenzivní sílu a kvalitu několikrát předvedla a soupeř si do závěrečného hvizdu nebyl jistý vítězstvím. Sparta znovu postrádala kapitána Krejčího i dalšího stopera Panáka, kteří ze zdravotních důvodů nehráli.


BANÍK

Baník nejlepším způsobem zareagoval na dva nevydařené domácí duely v řadě a nejen výhra 3:1, ale i výkon v Karviné by před nedělním soubojem mohl být příslibem. Byť nyní narazí na ještě vyšší fotbalovou kvalitu. Trenér Pavel Hapal si musí ze svých taktických plánů škrtnout Jana Jurošku, který v Karviné dostal čtvrtou žlutou kartu a má automaticky stop. Zbytek týmu je v pořádku až na dva dlouhodobé zraněné Daniela Tetoura a Ladislava Takácse. Baníkovci od dubna 2018 Spartu neporazili. Poslední ostravské souboje končívaly smírně, letos na jaře tu ale po třech remízách v řadě Pražané vyhráli 3:0.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Jsme rádi, že lidí o utkání mají takový zájem a doufáme, že společně s fanoušky odehrajeme dobré utkání. Samozřejmě jsme pozorně sledovali čtvrteční zápas Sparty s Rangers, ukázalo nám to, že i Sparta je zranitelná a mohl by to být i návod pro naše vzájemné utkání. Ale současně vnímáme, že je to opravdu vysoce kvalitní mužstvo. Dopředu mají velikou sílu, je tam Haraslín, Kuchta, ale i další, mají i nejvíce nastřílených gólů v lize. Věřím ale, že se s tím dobře popasujeme, že hráči jsou dobře motivovaní a že to bude znát na našem výkonu. Chceme určitě být aktivní a donutit Spartu k chybám, což samozřejmě i ona nás, ale já doufám, že jich uděláme méně a získáme tři body.“


DIVÁCI

Utkání je vyprodáno, pokladny tak budou v den utkání uzavřeny. Brány a tribuny stadionu budou divákům otevřeny už ve 13:30, ve stejný čas se otevírá rovněž food-zóna. Divákům doporučujeme přijít na utkání včas a vyhnout se tak případným frontám u vstupu či kolonám u parkovišť. Dopravní podnik po utkání posílí tramvajovou dopravu vloženými spoji (VS) ze zastávky Městský stadion ve směrech na konečné zastávky Dubina, Výškovice, Poruba vozovna a Mor. Ostrava Plynárny. Navíc dojde ke kapacitnímu posílení tramvajových linek č. 11 a 12 do spřažených souprav nebo velkokapacitních vozů k zajištění návozu a odvozu fanoušků před a po zápase. Těsně před výkopem Baník na hrací ploše osobně poblahopřeje listopadovým oslavencům Václavu Svěrkošovi a Peteru Drozdovi. O přestávce pak bude předán rodině Lukáše Fedáka vytěžek ze sbírky na koupi invalidního vozíku.


FORTUNA:LIGA

15. kolo

Baník (4. místo, 24 bodů) – Sparta (1. místo, 35 bodů)

Neděle 15:00, Městský stadion Ostrava

Rozhodčí: Petřík – Paták, Vlček, VAR: Černý


Absence: Juroška (4 ŽK), Takács, Tetour (zranění) – Krejčí, Ryneš, Panák (zranění)

Nejlepší střelci: Tanko, Ewerton (5) – Haraslín (7)

Komu hrozí stop: Lischka, Ewerton (3) – Olatunji (3)


BANÍK VS SPARTA V SAMOSTATNÉ ÉŘE

Bilance vzájemných zápasů: 61 | 10-15-36 | 53:111

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Baroš 4 – Jun 6

Nejvyšší výhra: 4:1 (3. března 1996)

Nejvyšší prohra: 1:5 (28. října 2000)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (11. BŘEZNA 2023)

Baník - Sparta 0:3 (0:2)

Branky: 20. a 51. Čvančara, 17. Kuchta. Rozhodčí: Orel - Paták, Antoníček - Hocek (video). ŽK: Sanneh, Klíma, Bitri, Tijani - Čvančara, Sadílek, Minčev. Diváci: 13.099.

Baník: Laštůvka - Sanneh (64. Juroška), Bitri (64. Boula), Pojezný, Fleišman - Cadu, Klíma (84. P. Jaroň), Kaloč, Šín (64. Kuzmanovič), Plavšič - Almási (64. Tijani). Trenér: Hapal.

Sparta: Kovář - Vitík, Ladislav Krejčí II, Sörensen - Mejdr (46. Wiesner), Sadílek (74. Laci), Kairinen, Zelený - Čvančara (63. Minčev), Kuchta (74. Daněk), Haraslín (80. Jankto). Trenér: Priske.

9
David
Buchta
13
Samuel
Grygar
4
Robert
Mišković
17
Michal
Frydrych
5
Jiří
Boula
24
Jan
Juroška
19
David
Lischka
28
Filip
Kubala
77
Gigli
Ndefe
11
Eldar
Šehić
0
Paixao da Silva
Ewerton
7
Karel
Pojezný
15
Patrick
Kpozo
30
Jiří
Letáček
35
Jakub
Markovič
29
Ladislav
Takács
26
Filip
Blažek
10
Matěj
Šín
21
Jiří
Klíma
12
Tomáš
Rigo
20
Abdullahi
Tanko