pá 6.10.2023
Preview k zápasu

Preview: Baník – Pardubice (sobota, 18:00)

Rozroste se série Baníku bez porážky o šesté utkání? Příštím soupeřem svěřenců Pavla Hapala jsou Pardubice. Na Městském stadionu se bude hrát od 18 hodin.


SOUPEŘ

Pardubice po úspěšné záchraně v minulé sezoně znovu v létě budovaly kádr skoro od základů a hledání ideální sestavy ještě skřípe. Kouč Radoslav Kováč si nejčastěji stěžuje na neproměňování šancí a je fakt, že Pardubice mají spolu s Jabloncem a Zlínem nejslabší ofenzívu. Východočeši tak mají na kontě dvě vítězství proti Karviné, ale i v Teplicích, kde nedokázaly vyhrát Plzeň, Sparta ani Slavia. Role hlavního střelce po Dominiku Janoškovi je zatím neobsazená, o osm gólů se rozdělilo šest hráčů. Je pravděpodobné, že do branky si stoupne bývalý gólman Baníku Viktor Budinský, za Baník dříve nastupovali i Matěj Helešic a Ondřej Kukučka.


BANÍK

Pět výher bez porážky, doma čtyři vítězství v řadě, a Baník je rázem na dohled třetí Plzni. Svěřenci Pavla Hapala jsou od 20. srpna a utkání na Slavii neporaženi, a přestože aktuální forma z posledních pěti zápasů staví Baník na první místo a tím i do role favorita, podcenění soupeře by se nevyplatilo. Východočeši v posledním vzájemném utkání v Ostravě vyhráli 4:2. Kouči Hapalovi se ustálila základní sestava, scházejí pouze dlouhodobě zranění Ladislav Takács, Eldar Šehić, Robert Miškovič, Daniel Tetour a Ladislav Almási. Od remízy se Slováckem Baník na ostravské půdě všechna čtyři další utkání vyhrál se skóre 11:1.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Samozřejmě, že atmosféra v týmu je teď velice dobrá, já ale stejně apeluji na to, abychom byli koncentrovaní a soustředění. Je to poslední zápas před reprezentační pauzou, chceme vyhrát a potvrdit tři body z Olomouce, jinak by ta výhra přišla vniveč. Pardubice tak možná výsledkově úplně nevypadají, ale je to těžký a nepříjemný protivník. Konsolidované, pohyblivé, běhavé mužstvo. Máme jim co vracet za poslední zápas minulé sezony, ale je jsem přesvědčen, že tentokrát to bude z naší strany úplně o něčem jiném.“


DIVÁCI

Předprodej vstupenek za zvýhodněnou cenu probíhá ještě v pátek, v sobotu už se lístky budou prodávat i v pokladnách stadionu dvě hodiny před utkáním. Před výkopem Baník poděkuje a oficiálně se rozloučí s Nemanjou Kuzmanovičovem, který v létě odešel po čtyřech a půl letech na Kypr.


FORTUNA:LIGA

11. kolo

Baník (5. místo, 17 bodů) – Pardubice (13. místo, 8 bodů)

Sobota 18:00, Městský stadion Ostrava

Rozhodčí: Petřík – Mokrusch, Podaný, VAR: Adámková


Absence: Takács, Šehić, Miškovič, Tetour, Almási (zranění) – Kinský, Mareš, Ortiz, Vacek (zranění)

Nejlepší střelci: Tanko (5) – Darmovzal, Krobot (2)

Komu hrozí stop: Boula (3) – Helešic, Hlavatý, Krobot (3)


BANÍK VS PARDUBICE V SAMOSTATNÉ ÉŘE

Bilance vzájemných zápasů: 9 | 4-3-2 | 18:10

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Tetour, Tijani 3 – Darmovzal 2

Nejvyšší výhra: 3:0 (11. září 2022, 12. listopadu 2021, 19. září 2020)

Nejvyšší prohra: 2:4 (28. května 2023)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (28. KVĚTNA 2023)

Baník – Pardubice 2:4 (1:1)

Branky: 1. Tijani, 74. Tijani (pen.) – 45. a 51. Darmovzal, 48. Krobot, 83. Lima. Rozhodčí: Krejsa – Slavíček, Pochylý, VAR: Nehasil. ŽK: Buchta, Holaň - Vlček, Janošek. Diváci: 5605

Baník: Hrubý – Juroška, Bitri, Pojezný, Fleišman – Holaň (85. Sanneh) – P. Jaroň (57. Svozil), Cadu (64. Mišković), Buchta (64. Kuzmanović), Šehić (57. Smékal) – Tijani. Trenér: Hapal.

Pardubice: Markovič – Icha, Hranáč, Vlček (70. Koukola), Helešic – Vacek – Sychra (77. Lima), Tischler, Darmovzal (60. Janošek), Pikul (60. Hlavatý) – Krobot (70. Huf). Trenér: Kováč.

9
David
Buchta
30
Jiří
Letáček
17
Michal
Frydrych
28
Filip
Kubala
7
Karel
Pojezný
29
Ladislav
Takács
21
Jiří
Klíma
12
Tomáš
Rigo
0
Paixao da Silva
Ewerton
5
Jiří
Boula
4
Robert
Mišković
77
Gigli
Ndefe
13
Samuel
Grygar
26
Filip
Blažek
15
Patrick
Kpozo
20
Abdullahi
Tanko
11
Eldar
Šehić
24
Jan
Juroška
19
David
Lischka
35
Jakub
Markovič
10
Matěj
Šín