st 11.1.2017
A-tým

Baníkovci na Hané dřou v třífázovém rytmu

Smogu unikli, arktické zimě už ne. Baníkovci se na soustředění v Kroměříži nevysmekli z objetí třeskutých mrazů, které od začátku ledna svírají Slezsko a celou Moravu. Přesto hráči bez problémů jedou podle tréninkového plánu v třífázovém denním módu.

Už v minulém týdnu museli hráči snášet teploty i pod deset stupňů Celsia. A rtuť teploměru zůstává zabodnuta hluboce v minusu také na Hané. Středeční dopolední trénink mužstvo zahajovalo v jedenáctistupňovém mrazu, třebaže pocitovou teplotu zvyšovaly sluneční paprsky, bezvětří a jasná obloha.

„Kolem těch minus deseti stupňů to je taková hranice, kdy se to dá ještě tolerovat. Dvacet už by bylo hodně. Za takovou hranici snesitelnosti považuju u trénovaných sportovců těch patnáct stupňů pod nulou,“ řekl kondiční trenér Baníku Dušan Žmolík.

Extrémní podmínky vyžadují i speciální přístup - tělo je v tuhých mrazech daleko náchylnější k nemocem či svalovým zraněním. Kondiční kouč proto hráčům zdůrazňuje význam kvalitního rozcvičení a strečinku.

„Hráči si musejí dávat pozor. Pořádně se rozcvičit, víc než jindy, a zahřát svaly, protože tělo nefunguje jako v nomálním počasí a je ztuhlé. Ono je to náročnější i na dýchání, protože v zátěži to dýchání jde spíše přes ústa než přes nos, a hráči tedy dýchají studený vzduch. To je další specifikum toho chladného počasí. Riziko nemocí je pochopitelně větší,“ řekl Dušan Žmolík.

Viry se naštěstí Baníku prozatím vyhýbají. Chřipku doléčil už i Josef Celba a s týmem začal normálně trénovat.

Mužstvo na Moravě alespoň uniklo smogu, který několik dnů trápí ostravskou aglomeraci. Sledované hodnoty znečištění ovzduší jsou aktuálně v Kroměříži mnohonásobně nižší než na Ostravsku.

„Předpověď počasí je příznivá a teploty se už mají přiblížit nule, takže nepředpokládáme, že bychom museli něco rušit. Kdyby to ale spadlo pod patnáct, tak nemá cenu riskovat zdraví a venku bychom určitě netrénovali,“ řekl Dušan Žmolík.

7
Karel
Pojezný
77
Gigli
Ndefe
29
Ladislav
Takács
4
Robert
Mišković
13
Samuel
Grygar
24
Jan
Juroška
35
Jakub
Markovič
0
Paixao da Silva
Ewerton
26
Filip
Blažek
15
Patrick
Kpozo
19
David
Lischka
20
Abdullahi
Tanko
21
Jiří
Klíma
10
Matěj
Šín
11
Eldar
Šehić
17
Michal
Frydrych
5
Jiří
Boula
9
David
Buchta
30
Jiří
Letáček
12
Tomáš
Rigo
28
Filip
Kubala