so 27.8.2016
A-tým

Kouč Petržela: ”Deset bodů jsem vážně nečekal”

Třetí vítězství v řadě a Baník se vyšvihl do čela soutěže. Takový scénář by trenéra VLASTIMILA PETRŽELU ještě před měsícem nenapadl ani ve snu. „Musím být upřímný. Před začátkem soutěže jsem nevěřil, že bychom mohli mít po čtyřech zápasech na kontě deset bodů. Proto musíme být všichni spokojeni,“ uvedl po sobotní výhře nad Frýdkem-Místkem.

Jak těžký zápas to dneska byl?

Vzhledem k náročnému programu v posledních dnech, kdy jsme odehráli během osmi dní tři těžké zápasy, jsem očekával hodně těžký zápas. Do toho musíme přičíst ještě tropické počasí, které fotbalu dneska vůbec nepřálo. Na týmu bylo vidět, že toho má už plné zuby. Dělali jsme hodně zbytečných chyb, jinak nás Frýdek nepřehrál. Všechny šance měl soupeř po našich chybách. Ale mám radost z toho, že jsme vyhráli. Takové zápasy je důležité vyhrávat.

Mrzí vás inkasovaná branka v závěru utkání?

Je to zbytečnost, ale někteří kluci hráli možná i kvůli únavě v závěru už dost lehkovážně. Branka mrzí hlavně proto, že padla po standardní situaci. To byla vlastně jediná možnost, jak jsme mohli inkasovat. My jsme při tom rohovém kopu zůstali úplně stát. To by se nám mohlo v jiných utkáních krutě vymstít. Když jsme vedli 2:0, tak jsem chtěl nechat zahrát mladé hráče. Ale moc to naší hře neprospělo. Viděli jste to sami. Matěj ani Helešic naší hře moc nepomohli. Frýdek-Místek nás začal ve středu hřiště po odchodu Hlinky přehrávat a málem nás dostal pod tlak. Mladí kluci si na to musí zvykat a hrát lépe.

Výhru zařídil dvěma góly Petr Nerad…

Jsem s ním spokojený, protože v koncovce zachoval chladnou hlavu. Teď to myslím v dobrém: on je takový parchant, že se pořád směje a žádný tlak nebo nervozitu si nepřipouští. Já ho neviděl, že by se ještě zamračil. V každém případě je to kluk, který si jde vždy fotbal zahrát. Dneska to odehrál dobře, ale pořád má na čem pracovat. Má velkou nadváhu, musí na sobě zamakat. A musí být k sobě i skromnější. Myslí si o sobě více, než na co má. Jsem ale rád, že to vzal dneska za sebe. Potenciál má velký, ale musí pracovat.

Vedete druhou ligu. Čekal jste to?

Určitě ne. My jsme spolu čtyři týdny a je zázrak, že jsme první nebo vůbec v popředí tabulky. Tým se během léta budoval za pochodu a několik hráčů přišlo pár dní před prvním mistrákem. Proto musíme být se vstupem do soutěže maximálně spokojení. Ale nesmíme na druhé straně, jak se někdy říká, usnout na vavřínech. Pořád máme na čem pracovat. V týmu jsou velké rozdíly i v kondici jednotlivých hráčů, tohle se musí srovnat. Ale jsme na dobré cestě.

Hodně vám pomáhají i fanoušci…

Ti jsou skvělí a mají na našem průběžném vedení v soutěži velký podíl. Jiný klub by ty zápas nezvládl, ale oni nám prostě pomáhají v zápasech doma i venku. A hráči, kteří tady hrají, berou angažmá v Baníku velice vážně. Cítí velkou odpovědnost, že musí dostat klub tam, kde patří. To je tedy do první ligy. Mám radost z toho, že i když třeba nejsou z regionu, tak nejezdí po zápasech domů, ale zůstávají tady.

Který zápas považujete za zlomový, kdy se tým chytil?

Líbil se mi náš výkon ve Znojmě, kde jsme přitom remizovali, ale hráli velice dobře. Drtivý tlak jsme měli v zápase s Třincem, kdy jsme hráli tak, jak bych si představoval. Myslím, že podobně jsme mohli hrát i dnes proti Frýdku, kdy proti nám hrála i únava po náročném programu.

26
Filip
Blažek
20
Abdullahi
Tanko
29
Ladislav
Takács
10
Matěj
Šín
15
Patrick
Kpozo
35
Jakub
Markovič
7
Karel
Pojezný
9
David
Buchta
11
Eldar
Šehić
4
Robert
Mišković
13
Samuel
Grygar
0
Paixao da Silva
Ewerton
24
Jan
Juroška
19
David
Lischka
28
Filip
Kubala
5
Jiří
Boula
77
Gigli
Ndefe
30
Jiří
Letáček
21
Jiří
Klíma
17
Michal
Frydrych
12
Tomáš
Rigo