pá 3.5.2024
Preview k zápasu

Preview: Slavia – Baník (sobota, 18:00)

FORTUNA:LIGA vstupuje do závěrečné fáze. Baník hned ze startu čeká obtížný zápas v Edenu.


SOUPEŘ

Slavia nejde do nadstavby v komfortní situaci, alespoň vzhledem ke svým ambicím. Protože na první Spartu ztrácí čtyři body, naléhavě čeká na jakékoliv zaváhání rivala z Letné a přitom už si sama žádnou ztrátu dovolit nesmí. A zbývá posledních pět zápasů. Pokud dále hodlá míchat karty v boji o titul, proti Baníku ji uspokojí pouze tři body. "Sešívaní" v posledním domácí utkání jen remizovali s Olomoucí 2:2, cesta, jak se dostat na jejich půdě k bodovému zisku, tedy existuje. Na podzim Baník v Edenu o gól prohrál zásahem bývalého ostravského útočníka Tijaniho.


BANÍK

Baník čekají boje ve skupině o titul po roční přestávce. Nejatraktivnější a zároveň i nejtěžší soupeři stojí svěřencům Pavla Hapala v cestě za čtvrtým místem. Baníkovcům v základní části proti týmům z top trojky nebylo bodově přáno, přitom hlavně v domácích zápasech se bodového zisku dotýkali. A to včetně divácky poutavého souboje se Slavií, která v Ostravě vyhrála těsně 3:2. Komplikací je nepochybně absence nejlepšího střelce a produktivního Brazilce Ewertona, který stejně jako v obou předešlých vzájemných zápasech nemůže hrát po dohodě klubů a trenéři tak hledají plán B. Baníku se venku na jaře daří bodově i střelecky; z posledních pěti zápasů vsítil jedenáct gólů a nebodoval v nich jen na Letné.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Naposledy to proti Slavii bylo u nás úžasné utkání, kterému chyběl jen lepší výsledek. Je fakt, že s týmy top trojky se nám v základní části nedařilo bodovat, ale skoro pokaždé to bylo těsně o jeden gól. Chybí tomu kousíček. I teď chceme hrát aktivně a ne jen čekat, s čím přijde Slavia. Současně také ale musíme eliminovat její nejsilnější stránky, protože herní kvalita Slavie je vysoká. Nám se taky poslední dobou střelecky daří, dáváme góly a budeme se snažit hrát aktivně i proti soupeřům v nadstavbě. Slavia bojuje o titul, my o o čtvrté místo, takže jsou předpoklady, aby to byl hezký a zajímavý fotbal. Určitě se k tomu budeme snažit přispět i naším vlastním výkonem."


DIVÁCI

Vstupenky do hostujícího sektoru se dají stále koupit ještě v Ostravě, a to do pátečních 17:00 ve Fanshopu FCB na Městském stadionu. Kapacita zatím naplněna není a úplně vyprodáno patrně ani nebude. Pokud preferujete nákup vstupenky až na místě, půjde to i před utkáním v Edenu, ale pouze přes QR kód. Za hotové se na místě vstupenky prodávat nebudou. Jinak probíhá i on-line prodej lístků.


FORTUNA:LIGA finále

1. kolo

Slavia (2. místo, 72 bodů) – Baník (4. místo, 45 bodů)

Sobota 18:00, Fortuna Aréna

Rozhodčí: Szikszay – Kříž, Volf, VAR: Radina


Absence: Kolář, Sinyan (zranění), Bořil (nejistý start) - Ewerton (dohoda klubů), Rigo (nejistý start)

Nejlepší střelci: Jurečka (15) - Ewerton (12)

Komu hrozí stop: Douděra, Holeš, Staněk, Jurečka, Vlček (3 ŽK) - Boula (7 ŽK), Buchta, Kpozo (3 ŽK)


BANÍK VS SLAVIA V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 63 | 8-18-36 | 57:112

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Bolf, Magera 4 – Souček, Škoda 5

Nejvyšší výhra: 5:0 (8. srpna 1998)

Nejvyšší prohra: 0:7 (5. května 2003)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (17. prosince 2023)

Baník - Slavia 2:3 (2:2)

Branky: 27. Buchta, 29. Rigo - 26. Jurečka, 45.+1 Van Buren, 59. Bořil. Rozhodčí: Rouček - Caletka, Kříž - Černý (video). Bez ŽK. ČK: 67. Tanko (Ostrava). Diváci: 12.735.

Baník: Letáček - Ndefe (77. Blažek), Lischka, Pojezný, Kpozo - Boula (69. Šín), Rigo (86. Kaloč) - Buchta, Klíma (77. Almási), Šehič (69. Kubala) - Tanko. Trenér: Hapal.

Slavia: Mandous - Vlček, Holeš, Bořil - Tomič (85. Sinyan), Zafeiris, Ševčík (85. Schranz), Wallem (76. Tecl) - Jurečka - Van Buren (65. Douděra), Tijani (76. Chytil). Trenér: Trpišovský.

11
Eldar
Šehić
4
Robert
Mišković
0
Paixao da Silva
Ewerton
35
Jakub
Markovič
12
Tomáš
Rigo
10
Matěj
Šín
21
Jiří
Klíma
24
Jan
Juroška
9
David
Buchta
20
Abdullahi
Tanko
29
Ladislav
Takács
28
Filip
Kubala
17
Michal
Frydrych
19
David
Lischka
7
Karel
Pojezný
30
Jiří
Letáček
77
Gigli
Ndefe
5
Jiří
Boula
15
Patrick
Kpozo
13
Samuel
Grygar
26
Filip
Blažek