pá 3.5.2024
Preview k zápasu

Preview: Slavia – Baník (sobota, 18:00)

FORTUNA:LIGA vstupuje do závěrečné fáze. Baník hned ze startu čeká obtížný zápas v Edenu.


SOUPEŘ

Slavia nejde do nadstavby v komfortní situaci, alespoň vzhledem ke svým ambicím. Protože na první Spartu ztrácí čtyři body, naléhavě čeká na jakékoliv zaváhání rivala z Letné a přitom už si sama žádnou ztrátu dovolit nesmí. A zbývá posledních pět zápasů. Pokud dále hodlá míchat karty v boji o titul, proti Baníku ji uspokojí pouze tři body. "Sešívaní" v posledním domácí utkání jen remizovali s Olomoucí 2:2, cesta, jak se dostat na jejich půdě k bodovému zisku, tedy existuje. Na podzim Baník v Edenu o gól prohrál zásahem bývalého ostravského útočníka Tijaniho.


BANÍK

Baník čekají boje ve skupině o titul po roční přestávce. Nejatraktivnější a zároveň i nejtěžší soupeři stojí svěřencům Pavla Hapala v cestě za čtvrtým místem. Baníkovcům v základní části proti týmům z top trojky nebylo bodově přáno, přitom hlavně v domácích zápasech se bodového zisku dotýkali. A to včetně divácky poutavého souboje se Slavií, která v Ostravě vyhrála těsně 3:2. Komplikací je nepochybně absence nejlepšího střelce a produktivního Brazilce Ewertona, který stejně jako v obou předešlých vzájemných zápasech nemůže hrát po dohodě klubů a trenéři tak hledají plán B. Baníku se venku na jaře daří bodově i střelecky; z posledních pěti zápasů vsítil jedenáct gólů a nebodoval v nich jen na Letné.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Naposledy to proti Slavii bylo u nás úžasné utkání, kterému chyběl jen lepší výsledek. Je fakt, že s týmy top trojky se nám v základní části nedařilo bodovat, ale skoro pokaždé to bylo těsně o jeden gól. Chybí tomu kousíček. I teď chceme hrát aktivně a ne jen čekat, s čím přijde Slavia. Současně také ale musíme eliminovat její nejsilnější stránky, protože herní kvalita Slavie je vysoká. Nám se taky poslední dobou střelecky daří, dáváme góly a budeme se snažit hrát aktivně i proti soupeřům v nadstavbě. Slavia bojuje o titul, my o o čtvrté místo, takže jsou předpoklady, aby to byl hezký a zajímavý fotbal. Určitě se k tomu budeme snažit přispět i naším vlastním výkonem."


DIVÁCI

Vstupenky do hostujícího sektoru se dají stále koupit ještě v Ostravě, a to do pátečních 17:00 ve Fanshopu FCB na Městském stadionu. Kapacita zatím naplněna není a úplně vyprodáno patrně ani nebude. Pokud preferujete nákup vstupenky až na místě, půjde to i před utkáním v Edenu, ale pouze přes QR kód. Za hotové se na místě vstupenky prodávat nebudou. Jinak probíhá i on-line prodej lístků.


FORTUNA:LIGA finále

1. kolo

Slavia (2. místo, 72 bodů) – Baník (4. místo, 45 bodů)

Sobota 18:00, Fortuna Aréna

Rozhodčí: Szikszay – Kříž, Volf, VAR: Radina


Absence: Kolář, Sinyan (zranění), Bořil (nejistý start) - Ewerton (dohoda klubů), Rigo (nejistý start)

Nejlepší střelci: Jurečka (15) - Ewerton (12)

Komu hrozí stop: Douděra, Holeš, Staněk, Jurečka, Vlček (3 ŽK) - Boula (7 ŽK), Buchta, Kpozo (3 ŽK)


BANÍK VS SLAVIA V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 63 | 8-18-36 | 57:112

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Bolf, Magera 4 – Souček, Škoda 5

Nejvyšší výhra: 5:0 (8. srpna 1998)

Nejvyšší prohra: 0:7 (5. května 2003)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (17. prosince 2023)

Baník - Slavia 2:3 (2:2)

Branky: 27. Buchta, 29. Rigo - 26. Jurečka, 45.+1 Van Buren, 59. Bořil. Rozhodčí: Rouček - Caletka, Kříž - Černý (video). Bez ŽK. ČK: 67. Tanko (Ostrava). Diváci: 12.735.

Baník: Letáček - Ndefe (77. Blažek), Lischka, Pojezný, Kpozo - Boula (69. Šín), Rigo (86. Kaloč) - Buchta, Klíma (77. Almási), Šehič (69. Kubala) - Tanko. Trenér: Hapal.

Slavia: Mandous - Vlček, Holeš, Bořil - Tomič (85. Sinyan), Zafeiris, Ševčík (85. Schranz), Wallem (76. Tecl) - Jurečka - Van Buren (65. Douděra), Tijani (76. Chytil). Trenér: Trpišovský.

35
Jakub
Markovič
7
Karel
Pojezný
9
David
Buchta
30
Jiří
Letáček
24
Jan
Juroška
0
Paixao da Silva
Ewerton
5
Jiří
Boula
10
Matěj
Šín
29
Ladislav
Takács
13
Samuel
Grygar
15
Patrick
Kpozo
19
David
Lischka
11
Eldar
Šehić
12
Tomáš
Rigo
26
Filip
Blažek
17
Michal
Frydrych
21
Jiří
Klíma
20
Abdullahi
Tanko
4
Robert
Mišković
28
Filip
Kubala
77
Gigli
Ndefe